22 November 2012

ghimpele în coastă

parcă simţi că vrei să te dai un pic mai încolo când auzi că a murit cineva. am plâns când am aflat că a murit actorul şerban ionescu. întotdeauna veştile de acest fel ne supără, ne deranjează, mai că-l agresează pe cel care le primeşte: "De ce-mi spui mie asta? N-am chef să aud aşa ceva". Suntem atât de speriaţi încât ăsta e sistemul nostru de apărare. Ca şi cum acel altcineva trăieşte departe de noi, a trăit întotdeauna departe de noi, un alt om, o altă rasă de om. Şi rămâi, de multe ori, singur în faţa unei dureri pe care oricum n-ai cu cine să o împarţi.

Ne împărţim însă criticile, bârfele, zvonurile. Ne bucurăm de ele fiindcă i se întâmplă altcuiva. Şi există oameni care atât aşteaptă: să deschizi gura şi să spui că aşa e. Să fii de acord cu această nimicnicie a tot ce există, cu această lipsă de sens a lumii şi cu acţiunile de persecutare îndreptate întotdeauna împotriva lor. Dar viaţa e a noastră şi-alegem uneori s-o dăm pe nimic, s-o dispreţuim până nu mai rămâne nimic.

Şi când refuzi să devii un astfel de om, când refuzi să mai ai rolul unui chip de carton care se clatină uşor a aprobare, devii ghimpele în coastă. Un nebun care vorbeşte despre fericire. "Ce atâta fericire? Fericirea e o prostie, e ceva fabricat!". Tu singur ştii să pui în balanţă fericirea şi nefericirea fiindcă le-ai simţit pe amândouă. Şi nu fericirea de moment, nici tristeţea de-o clipă. Nu, fericirea aceea care-acum e în tine şi care nu te lasă să uiţi că datoria ta e să ieşi la suprafaţă după orice greu, că suferinţa face parte din viaţă, dar că atunci când ţi-o produci singur şi nu vezi asta vei fi convins că pe lume nu mai există decât negru. Iar un om care apreciază viaţa le vede şi le înţelege pe amândouă.

O să pierzi oameni, în postura asta, de ghimpe în coastă. Dar ştii că cine nu-i menit să fie lângă tine, nu va fi. Şi mergi mai departe cu aceeaşi perspectivă asupra vieţii şi doar umeri simţi nevoia să-ţi pleci umerii de recunoştinţă pentru ceea ce ţi s-a dat fără să ceri. Să fii întotdeauna recunoscător pentru fiecare dimineaţă din viaţa ta.

No comments:

Post a Comment

With the past, I have nothing to do; nor with the future. I live now. Ralph Waldo Emerson

Don’t pray when it rains if you don’t pray when the sun shines.




îmi ţin fericirea în buzunare, în zeci de buzunare cusute pe dos.

My photo
scriu pentru mine, ca să cresc mare